Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Alles over Fietsen met kinderen

Fietsen met kinderen

Fietsen met kinderen is uitdagend, afwisselend, spannend. Steeds meer ouders kiezen voor een fietsvakantie met hun kinderen. De gouden tip: stel niet het fietsen centraal, maar het kind. Als de kinderen het naar hun zin hebben, genieten de ouders ook. Uitgangspunt tijdens het fietsen is daarom altijd het kind. Vraag je telkens af of jouw voorkeur ook die van het kind is. 

Geef kinderen zo veel mogelijk initiatief (zie oudere kinderen). En een beloning in het vooruitzicht - een speeltuin, een ijsje - geeft ze vleugels. Houd de dagetappes kort (20-30 km per dag afhankelijk van de leeftijd) en neem de tijd voor een riviertje, een klimboom, etc. Je hoeft namelijk niet ver te fietsen om een fijne vakantie te hebben. Kijk ook naar de speciale kinderfietsroutes die sommige VVV's aanbieden. 

Peuters 
Zodra kinderen - vanaf zo'n acht maanden - in staat zijn om te zitten, kunnen ze mee op de fiets. Met een fietsstoeltje voorop kun je je kind goed zien en het is bovendien  gezellig. Vaak vallen kleine kinderen op de fiets in slaap; zorg dat het hoofdje gesteund wordt als ze omvallen (met een kussentje o.i.d.). Iets grotere peuters kunnen in een stoeltje achter op de bagagedrager zitten.

De fietskar is een uitstekend alternatief voor een fietszitje. Maar let op: heuvelopwaarts en met tegenwind is het erg zwaar fietsen! Tips voor de fietskar: 
•    Muziek of verhaaltjes in de kar zijn een welkome afleiding.
•    Vergeet de knuffel niet; vastmaken met een touwtje voorkomt dat-ie eruit valt.
•    Rijdt niet langer dan anderhalf uur aan één stuk door.
•    Laat steeds één ouder in- of uitpakken, terwijl de ander met de kinderen iets leuks doet (naar de speeltuin, zwembad); dat scheelt veel stress.

Kleuters
Meefietsen met de aanhangfiets vinden kinderen heerlijk. En ze kunnen in hun eigen rijden. Met twee kinderen kun je het ook afwisselen: één op aanhangfiets en één in fietsstoeltje. Als de eerste moe wordt en de tweede wil fietsen, kunnen ze ruilen. Leuke bijkomstigheid: op deze manier hebben de kinderen contact met elkaar vanaf moeders aanhangfiets en vaders bagagedrager. 

Oudere kinderen
Betrek kinderen die op hun eigen fiets rijden bij de tocht. Laat ze voorop fietsen en de (knooppunt)bordjes volgen. Zo kun je ze ook goed in de gaten houden. Niets is zo saai voor een kind als achter de (sneller fietsende) ouders aan te rijden. Met voorop fietsen geef je ze het idee de leiding te hebben. En daar genieten ze van: "Papa, hier moeten we links." "Is goed, wij komen eraan. Zoeken jullie vast een mooi plekje voor de picknick?"

Nederland of verder
Kies een bestemming die past bij wat het kind leuk vindt. Met kleine kinderen hoef je niet ver weg te gaan. Tochtjes maken vanaf een vaste standplaats is al spannend genoeg. Neem de tijd voor spelletjes, een strandje of contact met andere kinderen op de camping. Bedenk dat de eerste jaren cruciaal zijn: als kinderen zich goed vermaken tijdens een fietsvakantie, blijven ze hun leven lang enthousiast!

Een trektocht is uitdagend, zowel voor de ouders als de kinderen. Denk ook eens aan een tocht langs trekkershutten; ideaal omdat je de tent niet in de bagage hoeft mee te nemen (hoogseizoen: reserveren noodzakelijk). Zorg dat je van tevoren weet waar campings en winkels zijn. Vooral in het buitenland is dat een must.

Traptrip
Fantaseer je ook weleens over een meerdaagse fietstocht met je kinderen? Lekker met de wind in je haren, alle snoetjes in de zon en dan maar zien waar je uitkomt? Kinderen vinden het heerlijk! Maar waar je moet beginnen? Onze gratis minigids helpt je op weg. De routes zijn natuurlijk ook heel leuk voor mensen die al vaker een meerdaagse fietstocht hebben gemaakt. Meer informatie over traptrip en de kant-en-klare routes vind je op de speciale pagina.

 

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland