Fietsonderhoud

Fietstips
16 april 2021

ls je je fiets regelmatig gebruikt, zal er af en toe iets stuk gaan. Door goed voor je fiets te zorgen – ook in de winter – kun je erger voorkomen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je zelf wat klein onderhoud aan je fiets uitvoeren. Het kost weinig tijd en zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.

Fiets schoonmaken

Maak je fiets van boven naar onderen schoon met een borstel en een warm sopje. Behandel de ketting met een oude tandenborstel. Vergeet niet het vuil onder de spatborden te verwijderen. Daarna afspoelen met de tuinslang. Gebruik geen sproeikop met sterke straal of een hogedrukreiniger! Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf, trapas, etc. Laat de fiets goed drogen.

Ketting smeren

Zorg dat je achterwiel van de grond is door de fiets op een bokje te plaatsen, op te hangen aan een haak of op z’n kop te zetten. Draai de trapper naar achteren en spuit de ketting op de achtertandwielen in met een ontvetter. Die zorgt voor een beschermend, vuilafstotend laagje. Smeer daarna de ketting in met dunne olie, teflon- of siliconenspray. Draai de ketting een paar keer rond, voor- en achteruit, zodat de olie zich goed verspreidt. Verwijder met een droge doek het overtollige smeermiddel.

Kabels smeren

Nu zijn de kabels van de versnelling en de remmen aan de beurt. Bij de meeste fietsen met een derailleur kun je deze kabels eenvoudig losklikken. Maak ze schoon en droog met een doek en smeer ze in met hetzelfde smeermiddel als voor de ketting. Remmen controleren Als je de remgreep te ver moet indrukken, moet je de kabel wat aanspannen. Aan de voorkant van je remgreep zit een stelschroef die je een paar slagen naar buiten draait. Draai de contramoer terug tegen de remgreep zodat de stelschroef niet losloopt tijdens het fietsen.

Bandenspanning

Hoe hoger de bandenspanning, des te lager de rolweerstand van de band. Bovendien is de kans op een lekke band kleiner als je banden op spanning zijn. Een fietsband van een gewone fiets moet een spanning hebben van 3,5 tot 4 bar.

Fiets in de winterEen doorgewinterde fietser geeft zijn fiets in de winter wat extra aandacht. Hier enkele tips:

  • Zet je zadel bij sneeuw en ijs iets lager. Dan kom je goed bij de grond en voorkom je valpartijen.
  • Draag warme en waterbestendige kleding; lichte kleuren zijn beter zichtbaar dan donkere.
  • Je fiets gaat langer mee als je hem binnen stalt, liefst op een warme en droge plaats.

Een elektrische fiets vraagt nog wat extra aandacht in de wintermaanden. Door de kou neemt de capaciteit van de accu van de e-bike af. Dit betekent dus ook: een kleinere actieradius. De accu is wat zwakker bij lage temperaten, net als bij auto’s en mobiele telefoons. Met onderstaande tips verleng je de levensduur van je accu:

  • Bewaar de accu van je elektrische fiets op een droge plek tussen de 10 graden en 30 graden, het liefst op kamertemperatuur.
  • Laad de accu het liefst op kamertemperatuur op. Het laden duurt bij koud weer een stuk langer.
  • Berg de accu niet leeg op, maar zorg dat deze liefst minimaal voor de helft vol is.
  • Laad de accu minimaal om de maand op als deze voor langere tijd niet gebruikt wordt. Want door een leeggereden accu in de kou op te bergen kan diepontlading ontstaan. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg en wordt de accu onbruikbaar.
  • Het LCD-display van je e-bike kan tijdens koude dagen trager reageren dan gebruikelijk. Bewaar een afneembaar display binnen als temperaturen dalen tot het vriespunt.

Fietsverlichting

Fiets je door (landelijk) gebied waar het pikdonker is? Zorg dan voor sterke verlichting, zodat de auto’s je goed zien en je zelf ook beter zicht hebt. Als je voornamelijk in de binnenstad rijdt, volstaat een eenvoudig led lampje. Het aanbod aan fietsverlichting is groot en varieert in voeding, kleur en sterkte. Fietsbanden Een goed profiel van je fietsband en een iets zachtere band (niet te veel natuurlijk) vergroot je grip op een winters wegdek. De laatste jaren zijn winterbanden voor de fiets steeds meer in trek. Ze geven grip bij sneeuw en ijs.

Schoonhouden en smeren

Door zout en pekel gaat je fiets sneller roesten. Daarom moet je de fiets ook in de winter goed onderhouden. Zie hierboven hoe je je fiets schoonmaakt en de ketting smeert. Ook de rest van je fiets kun je met een waxspray behandelen. Vergeet niet de remblokjes schoon te borstelen.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen