Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Alles over Fietspech

Fietspech

Het kan iedere fietser gebeuren: pech onderweg. Met de uitleg en informatie op deze pagina ben je vast snel weer op pad! 

Bandplakken
Een bandplakken is heel eenvoudig. De onderstaande instructievideo legt het stap voor stap uit.

Drie tips bij een lekke band:
1. Neem altijd een reserve-binnenband mee
De meest voorkomende pech is de lekke band. Ter plekke plakken is natuurlijk een optie maar het is vaak prettiger snel een nieuwe binnenband te plaatsten en de lekke band later te plakken of af te geven bij een fietsenmaker.
2. Goede lijm
De band direct plakken? Zorg ervoor dat de lijm niet te oud is. Overjarige lijm plakt niet meer goed, waardoor je het risico loopt snel weer met een lege band te staan.
3. Gebruik de lekzoeker
Voor het vinden van kleine gaatjes is vaak een emmer met water nodig en die is onderweg niet altijd voor handen. Gebruik daarom de zogenaamde lekzoeker - te koop bij elke fietswinkel. Dit is een doosje met piepschuim balletjes. Zodra de lekzoeker boven het gaatje is gaan de balletjes bewegen en is de locatie van het lek gevonden.

Hulp onderweg
Pech onderweg en hulp nodig? Geen probleem! Er zijn diverse initiatieven waar op je kunt terug vallen.

FietsNED
FietsNED is een netwerk van mobiele fietsenmakers voor thuis en onderweg. Wanneer je bij fietsNED een pech-abonnement afsluit, ben je verzekerd van kostenloze reparatie bij pech onderweg (exclusief onderdelen) of gratis vervoer van jezelf en je fiets, als reparatie onderweg niet kan. FietsNED heeft uitrijpunten verspreid over heel Nederland.

Fietsers Welkom! adressen
Fietsers Welkom! adressen hebben over een reparatiesetje voor het uitvoeren van eenvoudige reparaties. Ook hebben de bedrijven een fietspomp in huis en weten de medewerkers waar je zo nodig een fietsenmaker in de buurt kunt vinden. Inmiddels zijn er meer dan 1100 Fietsers Welkom! bedrijven door heel Nederland. Een prettig idee!

ANWB Gastvrij
ANWB Gastvrij punten dragen fietsers een extra warm hart toe. In geval van (banden)pech is er een bandenplak setje, een fietspomp, maar ook een EHBO set aanwezig. Je kunt er schuilen bij regen en je mag er gratis naar het toilet. Als je een route plant via de fietsrouteplanner van de ANWB kun je de locaties van de Gastvrij punten aan je route toevoegen.

ANWB Wegenwacht - Pechhulp voor Fietsers
Naast de Gastvrij punten biedt de ANWB ook de service ANWB Wegenwacht - Pechhulp voor FietsersDit is pechhulp onderweg voor je (elektrische) fiets. Om deze hulp in te kunnen roepen heb je de ANWB Fietspas nodig. De kosten voor aanschaf van deze pas zijn afhankelijk van het aantal jaren lidmaatschap. Hoe langer lid, hoe meer voordeel. Na een oproep komt de Wegenwacht om ter plekke je fiets te repareren. Kan dit niet, dan brengen ze je gratis - samen met je fiets - naar huis, een fietsenmaker of naar je bestemming. 

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland