Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Alles over Toeristische Overstappunten

Toeristische Overstappunten

Als je iets verder van huis wilt fietsen en bijvoorbeeld de fiets achterop de auto neemt, dan zijn Toeristische Overstappunten (TOP's) een prima startpunt van je fietstocht. TOP's zijn speciaal ingerichte plekken van waaruit je heerlijk kunt fietsen (en wandelen) via bewegwijzerde en beschreven routes. Zo vind je gemakkelijk de weg en ontdek je de mooiste plekken van de regio. Je vindt TOP's in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland (regio Laag-Holland), Utrecht, Overijssel, Gelderland (regio Achterhoek en grensstreek), Drenthe, Groningen en Brabant (in de Biesbosch).

De Veluwe kent nog geen netwerk van TOP’s, daar wordt op dit moment aan gewerkt. Insteek is om eind 2018 de eerste Veluwse Top’s te kunnen openen. Wel zijn er Veluwe-transferia in Nunspeet, Heerde, Rheden en Apeldoorn. 

Markant herkenningspunt
Alle Toeristische Overstappunten (TOP's) zijn eenvoudig met de auto te bereiken, een aantal ook met het openbaar vervoer. Vanaf de doorgaande weg leiden borden je naar de TOP. Daar kun je je auto gratis parkeren. Bij ieder Toeristisch Overstappunt staat een informatiepaneel, waarop de bewegwijzerde fiets- en wandelroutes staan vermeld. Je kunt zo eenvoudig kiezen welke route je wilt fietsen. De handwijzer wijst je de goede richting uit. De overstappunten in Zuid-Holland en Utrecht zijn te herkennen aan een groene stalen halm, van ruim 5,5 meter hoog. Het herkenningspunt in de regio Laag Holland (provincie Noord-Holland) is een groene informatiezuil. De TOP’s in Laag Holland geven niet alleen de fiets- en wandelroutes aan, maar ook allerlei bezienswaardigheden, recreatieve voorzieningen en leuke activiteiten in de omgeving. In de overige regio's is een grote, met stenen gevulde kegel het markante herkenningspunt.

Brabantse Natuurpoorten
Een variant op de TOP's zijn de Brabantse Natuurpoorten. Naast parkeervoorzieningen en informatieborden over de natuur en aanwezige routes vind je hier ook een horecagelegenheid. Een vier meter hoge sleutel van staal is het symbool van het netwerk van Brabantse Natuurpoorten.

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland