Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Knooppuntroutes

Knooppuntroutes

Heel Nederland is 'bedekt' met fietsknooppunten. Hiermee kun je eenvoudig zelf een fietstocht plannen. Maar je kunt ook kiezen voor kant-en-klare knooppuntroutes. In samenwerking met de toeristische regio's presenteert nederlandfietsland.nl hieronder een fraaie selectie van deze thematische routes. Je kunt ze direct downloaden, ook voor de GPS.
Lees meer over de knooppuntroutes of bekijk onderstaand overzicht.

Een dagtocht fietsen via knooppunten

Uitleg fietsknooppunten

Overal in Nederland zie je de fietsknooppunten, er zijn in totaal 40 fietsroutenetwerken die naadloos op elkaar aansluiten. Ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt gaan fietsen. Daarbij fiets je van knooppunt naar knooppunt. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en meestal ook een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met wit-groene knooppuntbordjes.

Zelf een knooppuntroute fietsen in drie stappen

  1. Zoek een thematische route uit de lijst hierboven of plan hem zelf via de fietsrouteplanner. Je kunt ook een knooppuntenkaart gebruiken of ter plaatse je route bepalen met behulp van de informatiepanelen die bij ieder knooppunt staan.
  2. Noteer de knooppuntnummers van je route en stap op de fiets!
  3. Op elk knooppunt kun je de route als je wilt weer aanpassen. De afstand naar het volgende knooppunt staat op het informatiepaneel weergegeven.

Combineren
De fietsknooppunten sluiten perfect aan op de LF-routes. Deze langeafstandfietsroutes vormen bij elkaar een netwerk van ruim 3900 km. Daar waar de knooppunten ideaal zijn voor het fietsen van een dagtocht, is het LF-netwerk speciaal geschikt voor trektochten of fietsvakanties. Je kunt een afzonderlijke LF-route in z'n geheel volgen. Maar je kunt op basis van het netwerk naar eigen inzicht ook een lange fietstocht op maat samenstellen. Ook het hele LF-netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.  

Rondritten
Het knooppuntensysteem heeft grotendeels de zogenaamde fietsrondritten, herkenbaar aan de zeshoekige bordjes, vervangen. Er zijn verspreid over het land zijn er nog wel dergelijke rondritten bewegwijzerd.

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland