Nationaal Park Lauwersmeer
Lange tijd stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Pas in 1969 werd er bij Lauwersoog een grote dam gebouwd, om het Friese en Groninger land te beschermen tegen overstromingen.
Toen ontstond het Lauwersmeer en de vroegere zee veranderde in een waar vogelparadijs. Maar ook voor mensen is het Lauwersmeergebied een heel bijzondere plek: het gebied is niet voor niets aangewezen als Nationaal Park én als Dark Sky Park.
Er zijn veel vogels rond hele de Waddenkust, maar in dit natuurpark kunnen vogelaars helemaal los: sinds een aantal jaar broedt hier de zeearend (zeer zeldzaam in Nederland!) en ook zie je hier lepelaars, steltkluten en grauwe franjepoten tussen de wilde orchideeën door marcheren.
In het voor- en najaar kun je op één dag wel 30.000 brandganzen zien overvliegen. In het gebied vind je een 25 meter hoge uitkijktoren genaamd de Reiddomp. Het is de Friese vertaling van Roerdomp, een vogelsoort die in het gebied voorkomt.
Fietsend rondom het Lauwersmeer tref je ook wilde paarden, bossen en verlaten strandjes. Bij Activiteitencentrum Lauwersnest kom je alles te weten over het Nationaal Park en de vogels die er wonen.
(c) foto Merk Fryslân
Locatie delen